top of page
 • Osteopat Stephanie

Tummy time - Magetid!

Updated: Aug 9, 2023


Magetid er noe som er utrolig viktig for utviklingen og forbereder barnet til de store milepælene: sitte, krabbe og gå, samtidig som det forebygger flate bakhoder.


Det skal være en positiv opplevelse for barnet og deg!

 • smil

 • bruk en rolig og lekende stemme

 • hold øyekontakt.

 • Når du ser at barnet begynner bli utålmodig, snu han/ henne og gjenta litt senere igjen. Det er ikke gøy å trene når en gråter...

Det holder med noen få sekunder i starten og så jobbe seg oppover sakte. Det er bedre å prøve seg på 5 sekunder 5xdagen enn å holde ut et halv minutt bare den eneste gangen. Etter hvert kommer barnet til å klare mange minutter på magen.


Velg en tidspunkt hvor barnet er fornøyd - og helst ikke rett etter mat!


Hvorfor magtid?

 • nakkemuskulaturen og ryggmuskulaturen blir sterkere og forbereder barnet på de neste milepælene. Dette er spesielt viktig for barn som har en favorittside, så at muskelne på begge sider av hodet klarer å hjelpe bakhodet til en bedre fassong og favorittsiden blir mindre og mindre.

 • muskelkjettinger på framsiden av kroppen blir tøyet. Det er spesielt viktig for barn med fordøyelsesproblemer ( siden de spenner seg ofte pga luft og smertene) eller barn som strever med amminger eller flaskemating (bl.a. fordi tungen er ofte innskrenket i bevegelsen, og tungemukslene er en del av den dype fremre musklekjettingen.)

 • armmuskulaturen og skuldrene blir sterkere og forbereder den lille kroppen til å sitte seg opp, åle, krabbe og gå.


Lite og ofte er nøkklen til å få det beste ut av magtid!










For nyfødte er det helt ok å gjøre magetiden på brystet ditt eller over knærne. Noen elsker å gjøre det hver eneste bleieskift, og hvis det blir gjort helt fra starten så blir det fort en vane for både foreldre og barnet.

Det teller også hvis du bærer barnet med magen ned, mens det er våken


For litt eldre barn er det fint å ha de liggende på bordet mens foreldre holder stumpene stødige og bruker oyekontakt til å øke lengden på magetiden.Få barnet til å følge etter en leke/deg mens de ligger på magen. Detter er spesielt bra for barn med en favorittside! Etter hvert utfordrer dette skuldrene og lærer barnet å flytte vekt fra den ene skuldereren til den andre og å dreie seg rundt, alt som er viktig for å kunne lære seg å krabbe til slutt.



For eldre barn, gjerne ha de på gulvet eller en på en leketeppe.

 • Få barnet å følge etter leker fra side til side og opp og ned, så at de stemmer seg opp fra underarmene til hendrene.

 • Ha favorittslekene akkurat i rekkeviden på siden av synsfeltet dems så at de snur seg mot de og prøver å gripe etter de

 • Det er også veldig gøy å øve seg på magetid ved å ha barnet over leggene når en ligger på ryggen! Hvis du vugger fra side til side så er det også en nydelig øvelse for balanseorganene!



Lykke til!

Hvis du trenger noen tips eller lurer på noe, bare ta kontakt med din nærmeste barneosteopat.






Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page