top of page

Hvorfor er det så viktig at hodet korrigerer seg etter fødselen?

Barnet har i ni måneder fått stadig mindre og mindre plass til bevegelse i livmoren. Noen ganger har det delt plassen med en tvilling, ligget i sete-position eller på tvers, og så trykker fødselsprosessen barnet sammen enda mer- spesielt hodet. Hodet har en enestående mulighet til å absorbere påkjennelse av riene: For å redusere belastningen på hodet (og moren!), glir noen deler av hodeskallen over hverandre på veien gjennom fødselskanalen. 

Vanligvis korrigerer dette seg selv i timene og dagene etter fødselen. Barnet ender opp med en velformet hodet.

 

Hva hvis det ikke korrigerer seg selv?

I vanskelige fødsler kan det hende, at denne prosessen er litt vanskeligere. Dette er spesielt med spedbarn som hadde veldig raske eller veldig langvarige fødsler, tang eller vacuum fødsler, setefødsler eller keisersnitt. 

Disse barna som lever med en visst form av stress i hodet sitt, er de vi vanligvis ser: De trenger litt hjelp med å bli kvitte av disse spenninger. Noen ganger rett etter fødselen,  fordi de tydeligvis har vondt, noen ganger senere in barndommen for plager som ikke er så tydelig knyttet til fødselen. 

Hvilke deler av kroppen er spesielt under stress? 

Det er ofte den øvre delen av nakken som er utsatt til det store kreftene fra fødselen: Dette kan føre til nedsatt bevegeligheten eller løsning i nakke som kan føre til en favorittside: Det som kalles KISS (KopfgelenkInduzierte SymmetrieStörung) og en flatt og asymmetrisk bakhodet (plagiocephaly). Og dette kan vedvare når barn vokser og dette kalles KIDD (KISS induced dyspraxia and dysgnasia)

 

"As the twig is bent, so the tree grows" 

For å forhindre at fødselen har en negativ effekt på barnas livet og for å garantere den beste starten, er det godt å ha en check-up noen gang. Jo tidligere jo bedre: Jo ynger barnet, jo lettere er det å ha en langvarende innvirking.    

Trygg og effektiv behandling for spedbarn og barn
bottom of page