top of page
  • stephanieosteo

Sliter du med halsbrann/ sureoppstøt? Noen tips for deg!

Sureoppstøt eller halsbrann plager mange voksne daglig. Det finnes syreregulerende medisiner som minker smerten, men det er mye som du kan gjøre selv! Her finner du noen nyttige tips, ovelser og info om hva refluks egentlig er!

 

Tips

Ikke spis for mye før du legger deg: Mindre press på magesekk, og på lukkemuskelen. Spis heller lite og ofte gjennom dagen. Høy pute eller hev maddrassen i hodeenden: Det gjør det vanskeligere for magesyren å komme opp i spiserøret. ✓ Prøv å redusere stress (siden stress øker magesyre-produksjonen) ✗ Noen typer mat er kjent for å øke syreinnholdet i magesekken og bør unngås: ▻drikker med kullsyre ▻alkohol ▻kaffe ▻sjokolade ▻sterke krydder ▻sitron, appelsin...

 

Øvelser som hjelper mot refluks:

Pust dypt - du hjelper mellomgulvet og stabiliserer forhold mellom mage og lukkemuskelen. I tillegg virker det beroligende på nerve systemet og senker stressnivået, noe som senker syreproduksjonen i mage.


Tøy ut de nederst ribbene mens du har armene høyt over hodet - Gjerne len deg til en side om gangen og ta en dypt pust inn i nedre delen av lungene for å øke effekten. Dette skaffer plass og reduserer press på magesekken.


Tøy ut halsmuskulaturen - Gjerne se opp og til begge sidene for å tøye. Det kan være extra effektiv hvis du holder brystbenet med en hånd mens du beveger hodet. Det hjelper å redusere spenninger rundt spiserøret. (Flere nakkeøvelser som kan også være nyttig for halsbrann finner du her)

 

Hva er refluks?

Mat som allerede har vært i magen kommer tilbake til spiseøret er (gastroøsophageal) reflux. Hos spedbarn og unge barn er dette et ganske vanlig problem, pga underutviklet lukkemuskelen i mellomgulvet.

Voksne som spiser for mye/for fort kan slite med refluks og få syreoppstøt som de ofte beskriver som “halsbrann”. Hos voksne er det ofte en overproduksjon av magesyren som er grunnen til syreoppstøt. I tillegg presser store porsjoner mat på lukkemuskelen som derved kan svikte den.

Refluks ville ikke vært et problem, hadde det ikke vært for magesyren: spiserøret mangler nemlig det beskyttende laget som magesekken har og tåler ikke syren. Spiserøret blir irritert av syren: Det kan gi såredannelse og/eller bli betent.

 

Symptomer på refluks


- Syreoppstøt og halsbrann

- Smerte i brystet, eller øverst i magen

- Ofte er det verre om kvelden, om natten og i stressperioder

(Hvis smertene dine lindres etter du har spist, bør du sjekke med legen for magesår.)

 

Les mer om tips og info for barn med refluks her

Spørsmål? Bare ta kontakt med meg! :)

1,355 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page